Inlijsten – Voorjaarsbloemen

Voorjaarsbloemen

Het mooie aan de seizoenen zijn de diverse bloemen en planten die per seizoen wisselen. Mijn favoriete seizoenen zijn absoluut het voorjaar en herfst, waarbij lente draait om de frisse kleuren en de herfst juist de schakering aan warme tinten.
Maar ook van de kleuren in de winter kan ik enorm genieten. Ga je lekker op tijd de weg op en is het een beetje heiig, dan heeft alles een mooie zachte grijsblauwe tint. De zomer is weer uitbundig, vol met kleurige bloemen en blauwe lucht.

Heel fijn is het om de seizoenen niet alleen buiten te ervaren, maar ook in huis terug te zien. Dit kun je natuurlijk doen met het wisselen van accessoires, zoals kussens in andere kleuren of met kandelaars en vaasjes. Maar je kunt het ook letterlijk in huis brengen, door de voorjaarsbloemen te plukken of te kopen. Op Instagram heb je de afgelopen periode ook vast wel veel mensen een foto zien posten van prachtige geplukte boeketten. Jenny van het Instagram account @huisgeluk heeft er zelfs een # voor bedacht en iedereen aangezet zijn geplukte boeket te posten, zoek maar eens op #plukgeluk2018 de meest prachtige boeketten zie je langskomen.

 

blikfang blog Moebe lijsten voorjaars bloemen inlijsten
Links: Paardenbloemen, Midden: Fluitenkruid, Rechts: Judaspenning (bloeit nu, in najaar kun je dit mooiste stukje van de platte zaaddoos plukken).

 

Fluitenkruid inlijsten

Je kunt de bloemen dus gewoon op vaas zetten, maar je kunt ze ook in gaan lijsten. En voor het inlijsten zijn de lijsten van Moebe natuurlijk erg geschikt.
Vorige week heb ik de fiets gepakt en op zoek gegaan naar Fluitenkruid, de absolute voorjaars bloeier en ook nam ik paardenbloemen mee. Thuisgekomen ben ik aan de slag gegaan hoe ik dit het mooiste kon gaan inlijsten. Ik heb er ditmaal voor gekozen om de bloemen direct tussen het plexiglas te plaatsen in plaats van eerst te drogen tussen boeken. Hierdoor kun je het proces van vers naar droog live aanschouwen. Wat beter of mooier is, hangt af van wat je gaat inlijsten, hoe verkleuren ze, maar ook hoe snel je de bloemen weer wilt gaan wisselen.

Vorig jaar heb ik een varen blad (eerst) gedroogd en daarna ingelijst en daar heb ik zeker een jaar van kunnen genieten. Fluitenkruid is als hij er vers in gaat heel mooi, maar je kunt er geen weken van genieten. Maar dat is denk ik ook het leuke aan de lijsten, dat je continue kan wisselen. Je kunt er elke 2 weken nieuwe bloemen of bladeren in doen of je wisselt af met een mooie (vakantie) foto.

 

blikfang blog Moebe lijst voorjaars bloemen inlijsten

 

Is het lastig het inlijsten van bloemen, nee… Uiteraard hangt het wel af van de bloem, hoe meer takjes of bladeren hoe lastiger, dan is ‘t misschien soms met z’n tweeën wat handiger, maar over het algemeen lukt het prima in je eentje. Belangrijkste is om de lijst goed schoon te maken, zodat eventuele restjes van de vorige bloemen weg zijn. Omdat de middelste takken van fluitenkruid best wel dik zijn heb ik die in dit geval in de lengte door midden gesneden, zodat het verschil in dikte wat minder groot zou zijn en de bloem in zijn geheel mooier ingelijst konden worden.

 

Paardenbloem inlijsten

Ook ben ik aan de slag gegaan met de geplukte paardenbloemen en dan bedoel ik niet de gele bloem, maar de pluizige versie. De paardenbloem zelf kun je niet gebruiken om in te lijsten, omdat het middelste echt heel dik is en niet geschikt is om vers in te lijsten. Je zou hem eerst nog kunnen drogen tussen boeken, zodat hij platter wordt, maar de vraag is wat je dan krijgt. Het mooiste van de paardenbloemen zijn toch de vruchten met vruchtpluis (zo heet het volgens Wikipedia). Je kunt hier heel leuk mee spelen in de lijsten, strooi ze erboven uit en zo inlijsten of een beetje geordend neerleggen in een patroon dat jij mooi vind. Voor dat laatste heb ik gekozen, met nog een paar verdwaalde er rondom. Het resultaat is heel subtiel, wat het juist zo mooi maakt.

Heb jij ook al eens bloemen of bladeren ingelijst, in een Moebe of andere lijst? Laat het ons zien en voeg de #bloemenomintelijsten aan je IG of FB post toe, zodat we jouw creativiteit kunnen bewonderen.

Veel plezier met inlijsten!

Ingrid.

 

blikfang blog Moebe lijsten paardebloemen inlijsten