Kerstinspiratie

Haal de kerst in huis

Sinterklaas is nog maar net de deur uit of kerst staat al voor de deur. Gezellige maanden waarin veel gebeurd. Kerst betekent voor iedereen iets anders. Voor mij betekent het gezelligheid, samenzijn, extra sfeer in huis, kaarsjes, cadeautjes en lekker eten. Ik verheug me altijd extra op kerst, omdat ik me dan kan uitleven op het gezellig maken van ons huis. Wil je weten hoe ik mijn huis in kerstsfeer breng? Lees dan snel verder…. Ik geef je ook nog een aantal DIY tips, zodat je met deze inspiratie zelf aan de slag kunt. 

Gezellig lang tafelen

kerstinspiratie blog blikfang

Lekker lang tafelen is zo gezellig met de kerst. Genieten van elkaar en samen genieten van een kerstmaaltijd. Of je nu een uitgebreide brunch of diner maakt, een tafel die er mooi uitziet en met zorg is gedekt maakt kerst extra feestelijk en sfeervol. 

Je kunt een tafel op verschillende manier dekken en gezellig maken. Ik gebruik vaak verschillende soorten groen zoals eucalyptus in combinatie met dennengroen. Meestal leg ik wat takken in het midden van de tafel of rondom de borden, net wat ik op dat moment leuk vind. Wil jij dit ook? Bedenk dan van te voren wel welk servies je gaat gebruiken en zorg ervoor dat de kleur van het servies goed combineert met het groen en andere accessoires die je gaat gebruiken. Je kunt allerlei soorten servies door elkaar gebruiken, zelf hou ik van rust en kies daarom voor wit met een beetje groen zoals dit nieuwe Marimekko servies. 

Bij een mooi gedekte tafel horen ook mooie servetten of eventueel zelfgemaakte naamkaartjes (zie DIY tip even verderop), kaarsen, kerstballen, lint en eventueel wat kerstglitter om de tafel mooi aan te kleden. Heb je de ruimte en de tafel niet nodig om bijvoorbeeld je bezoek te ontvangen, dan is het handig om de tafel alvast te dekken voordat bezoek komt. Persoonlijk vind ik het fijn om in alle rust de tafel aan te kleden, een ander voordeel is dat ik alle tijd heb voor mijn gasten, zodra ze er zijn.

marimekko kerst servies blog blikfang

Sfeermakers

Kaarsen zijn belangrijke sfeermakers om je huis gezellig te maken. In de herfst als het al vroeg donker wordt, tijdens gezellige avonden en zeker met de kerst zijn kaarsen onmisbaar. Kaarsen kun je op allerlei manieren gebruiken om je huis extra sfeer te geven. 

kerst kaarsen blog blikfang

Zet een aantal kandelaren bij elkaar in de vensterbank of op tafel. Maak ‘groepjes’ en  combineer ze met een mooie vaas of met andere kandelaren. De Candle Tray van The Oak Men bestaat uit een magnetische tray en een set van 4 kandelaars. Doordat ze magnetisch en minimalistisch zijn vormgegeven, kun je ze erg mooi stylen en steeds weer een ander stilleven creëren. De kandelaren in de vorm van huisjes zijn van Kähler design en worden met de handgemaakt. Ze zijn het hele jaar door leuk, maar zodra het buiten vroeg donker wordt geven ze extra sfeer met een waxinelichtje. Gebruik een onderzetter en creëer een stilleven van kandelaars in combinatie met wat groen of zoals op de foto met malus appeltjes.

Kids

Voor de kinderen is de kerst ook een feest om naar uit te kijken. Bak samen eens kerstkoekjes of versier kant en klare kerstkoekjes met een decoratiestift. Bij ons is het een jaarlijkse traditie om een kersthuisje te versieren. Zolang ik me kan herinneren doen we dit al. Vroeger maakten wij zelf van huisje van karton en bekleden dat met ontbijtkoek. Mijn broer maakte zelf de verlichting en met gekleurd vliegerpapier bekleedde ik de raampjes voor een extra gezellig effect. Tegenwoordig zijn deze huisjes ook te koop, zoals bij IKEA en Flying Tiger. Ze zijn eenvoudig in elkaar te zetten en je hoeft ze alleen nog te versieren. Die gezelligheid van het samen versieren wil ik niet missen zo vlak voor de kerst.

Komen er kinderen op bezoek tijdens het kerstdiner dan is het voor de kinderen leuk als ze iets te doen hebben, want het kan wel eens een lange zit worden. Ik geef kinderen daarom graag de ruimte om te spelen en zet daarom meestal iets klaar. Vorig jaar gaf ik de kinderen krijtstiften om op de ramen te tekenen. Het staat gezellig en is heel eenvoudig weer van de ramen te verwijderen.

Creëer gezellige hoekjes

kerstinspiratie blog blikfang

Leuke kersthoekjes zorgen voor een kerstsfeer door het hele huis. Heel eenvoudig je huis ‘kerst proof’ maken doe je bijvoorbeeld met een paar kleine mini coniferen. Zet ze in een bloempot of zoals hier in een weckpot en versier ze eventueel met (mini) kerstlampjes, kerstballen of leg er een paar rode (malus) appeltjes bij.

Voor kinderen is een decemberkalender erg leuk. Deze start op de eerste december en loopt tot 24 december. Meestal heeft een dergelijke kalender vakjes of zakjes waarin je iets lekkers of een klein cadeautje kunt stoppen. Elke dag mag er dan een vakje of zakje worden geopend. Spannend en leuk voor kinderen. De kalender van Fabelab is extra leuk omdat elk zakje kan worden omgekeerd en daaruit ook nog een een leuk dier tevoorschijn komt waarmee je leuk kunt spelen.

DIY

De voorbereidingen voor de kerst zijn hier al in volle gang. Bedenken wat we zullen eten tijdens het kerstdiner, hoe ik het huis zal versieren en hoe ik de tafel zal dekken. Extra feestelijk wordt de tafel als je elk bord een persoonlijk tintje geeft of er iets oplegt waaruit blijkt dat je aandacht hebt besteed.

diy ideeen kerst blog blikfang

Een kleine groene kerstkrans ziet er extra feestelijk en uitnodigend uit op het bord van de gasten. Buig hiervoor een lang takje rozemarijn (uit je eigen tuin of bij de supermarkt verkrijgbaar) in een ronde vorm en knoop beide uiteinden aan elkaar met een rode strik en klaar is je mini kerstkrans. Wil je met een tafelschikking werken dan zijn deze koekjes met naam van je gasten een leuk idee. De peperkoekjes in de vorm van een hart kun je in een aantal winkels, waaronder IKEA, kopen. Zij hebben ook decoratiestiften waarmee je de naam op het koekje kunt schrijven (maar ook verkrijgbaar van dr.Oetker in de supermarkten). Uiteraard kun je elk ander koekje gebruiken. Je kunt de koekjes een dag van te voren beschrijven. Laat ze goed drogen en doe er dan een leuk lint omheen om het een extra feestelijk tintje te geven.

Julehjerter (kerstharten)

kerstharten julehjerter blog blikfang

Persoonlijk hou ik ervan om het hele huis in kerstsfeer te brengen, dus ook de trapenhuis te versieren met lichtjes, groen en de traditionele kerstharten (julehjerter). Zoals jullie misschien weten ben ik erg van de Deense kerst, vandaar ook deze rood met witte julehjerter aan de leuning van de trap. Deze kerstharten worden op een zodanige manier in elkaar gevlochten dat er een zakje ontstaat waar iets lekkers in gedaan kan worden. Ook leuk voor in de kerstboom trouwens. Je hebt alleen een schaar en twee stroken papier nodig van ongeveer 8x 20 cm. Ik neem meestal de traditionele Deense kleuren rood en wit, een andere kleur kan natuurlijk ook.

Print het julehjert sjabloon en knip het vervolgens uit. Knip precies op de aangegeven lijnen zodat er een mal ontstaat voor de kerstharten. Vouw vervolgens twee stroken papier dubbel en leg er een aan de kant. Start met de eerste dubbelgevouwen strook en leg de uitgeknipte mal erop. Let op! Zorg ervoor dat de gevouwen kant aan de onderkant van de mal ligt. Het is de bedoeling dat het een dicht zakje wordt. Dus het open gedeelte ligt gelijk met de ronde bovenkant van de mal. Trek voorzichtig de los geknipte stroken één voor één omhoog en trek de mal helemaal met een potlood over. Knip die vervolgens langs alle lijnen. Het is belangrijk dat de lijnen heel recht worden geknipt, zodat de stroken goed in elkaar passen. Doe dit met beide stroken papier op dezelfde manier.

Heb je beide beide stroken geknipt dan kun je nu beginnen met vlechten. Kijk goed naar het voorbeeld en start met de eerste rij en daarna met de tweede. De laatste rij gaat wat lastiger en strakker maar met een beetje geduld lukt het en als je eenmaal weet hoe het werkt maakt je er zo een aantal bij. Leuk om met je kinderen samen te maken. Hang ze in de kerstboom gevuld met wat rozijntjes, noten of kleine snoepjes.

Klaar voor de kerst

Hopelijk heb je nieuwe inspiratie opgedaan en kun je lekker aan de slag in je eigen huis. Veel plezier met de kerst voorbereidingen!

Groet,

Jacqueline