100% Scandinavisch Design

De DIY Adventskandelaar!

De DIY Adventskandelaar!

Hou je ook zo van Kerst en de periode die eraan vooraf gaat? Een periode waarin het steeds vroeger donker wordt en het overdag zelfs niet helemaal licht lijkt te worden. Voor mij een periode waarin de kaarsjes in de namiddag aangaan of soms nog eerder als het overdag donker blijft, het geeft een gevoel van warmte en gezelligheid. Kaarsen kun je in deze periode niet genoeg hebben en daarom maak ik ook altijd een adventskrans. In dit blog laat ik je zien hoe je een stijlvolle Adventskrans zelf kunt maken.

 

 

Advent

De adventskrans die ik meestal maak is een liggende krans of kandelaar met vier kaarsen. Hoewel ik elk jaar een adventskrans maak moet ik tot mijn schande bekennen dat ik niets weet over de betekenis ervan, alleen dat Advent vier weken voor Kerst begint.... Hoog tijd dus om er even wat dieper in te duiken.

Op het internet is veel informatie over het gebruik en ontstaan van een adventskrans. In het kort: Advent is de periode in de aanloop naar de Kerst, een periode die altijd vier zondagen voor de kerst begint. Advent betekent 'komst' en in deze periode bereiden Christenen zich voor op het Kerstfeest (een feest waarbij de geboorte van Jezus wordt herdacht). Waarschijnlijk is dit gebruik in de kerk ontstaan in de periode rond 500-600 na Christus. Met een kerstkrans/kerstkandelaar laat je symbolisch zien dat de kerst dichterbij komt door elke week een kaars extra aan te steken. De laatste zondag voor kerst branden alle vier de kaarsen en weet je dat het bijna kerst is.  

 

 

Kandelaar

Voor de kandelaar die ik dit jaar voor Advent wil maken heb ik me laten inspireren door de Scandinavische minimalistische stijl, een stijl die je ook veel ziet in tijdschriften als de Bo Bedre en de Scandinavian Living. Hiervoor heb ik verschillende opbergbakjes van SEJ Design gebruikt. Bakjes die normaal gesproken bij mij in de keuken, op het bureau en in de badkamer staan. Ik 'leen' ze tijdelijk en gebruik ze nu om een paar mooie kandelaars voor de Adventsperiode te maken. Het resultaat is een prachtige Adventskandelaar die heel makkelijk en snel te maken is. Naast de grote kandelaar heb ik ook een aantal kleine gemaakt (SEJ Design bakje 8x8x12 cm), die heel geschikt zijn voor een enkele kaars. Zet er vier bij elkaar en je hebt ook een leuke adventskrans. Ook heel fijn als kandelaar voor op tafel of bijzettafel. Wil je een van deze kandelaars  maken gebruik dan onderstaand stappenplan en je hebt in een handomdraai iets moois op tafel. 

 

 

DIY stappenplan Adventskandelaar

Voor deze mooie en eenvoudige kandelaar heb je niet veel nodig. Ik zet het even voor je op een rijtje:

Benodigdheden

 • Een bak of schaal of rubberen bloempot van SEJ Design (op afbeelding maat 14x14x14cm)
 • 2 blokken oase of steekschuim
 • een stuk plaatmos
 • 4 kaarsen 

 

Werkwijze

 • Snijd de blokken oase op maat met een (brood) mes (afb 2/3). Let op! Snijd de blokken niet gelijk doormidden maar meet eerst hoe hoog en hoe breed de blokken moeten zijn. Het is beter om dit ruim te doen, er kan altijd nog iets vanaf gesneden worden. Hou er rekening mee dat de blokken ongeveer 1cm onder de rand van de kubus eindigen, deze ruimte vul je later op met mos. Zorg ervoor dat de naad van de blokken in het midden zit, de kaarsen worden op de hoeken geplaatst en daar mag geen naad zitten. De kaarsen blijven stevig staan als ze in een glad stuk oase worden gestoken. Op plaatje 7 zie je hoe dit eruit ziet. 
 • Doe beide op maat gesneden blokken in de kubus (afb 4) 
 • Plaats op de eerste hoek een kaars en steek deze een paar centimeter in de oase (afb 5). Zorg ervoor dat de kaars niet precies in de hoek maar ongeveer een centimeter uit de hoek wordt geplaatst (afb 6). Op deze manier past het mos beter in de bak en om de kaars.
 • Draai de bak en plaats op elke hoek (ong 1 cm uit de hoek) een kaars. Houd met het plaatsen van de kaars rekening met de kaarsafstand, dat is de afstand die aangehouden dient te worden tussen de kaarsen. Kaarsen die te dicht op elkaar staan kunnen samen vlam vatten of smelten. Voor elke kaars is deze afstand anders, kijk op de verpakking voor de juiste afstand.

 • De naad van de oase zit in het midden van de kubus (afb 7), dit zorgt ervoor dat de kaarsen stevig staan.
 • Verdeel het mos over de oase (afb 8)
 • Druk het losjes aan (afb 9)
 • Verwijder eventueel overtollig mos en druk het mos goed rondom de kaars en in de hoeken (afb 10)
 • Versier de kandelaar eventueel met kerstitems of bessen. Dit kun je doen zoals je het zelf mooi vindt (afb 11)
 • Belangrijk: Check van de kaarsen die je gebruikt de minimale geadviseerde afstand tot elkaar, dit om gevaarlijke situaties te voorkomen en zorg dat de kandelaar op een veilige plek staat.

Wil je een kleinere kandelaar of een kandelaar maken in een andere vorm, dan kun je hetzelfde stappenplan aanhouden. Het kan zijn dat je minder oase, kaarsen en mos nodig hebt. Denk ook aan de afstand tussen de kaarsen (veiligheid), maak je gebruik van een kleinere bak of kleinere kubus bijvoorbeeld de 12x12x12 cm of de bak hieronder, gebruik een enkele kaars of dunnere kaarsen. 

Tip: Wil je lang van je adventskandelaar genieten, besproei het mos dan geregeld met wat water. Het mos blijft dan mooi groen en langer vers.

 

We wensen jullie alvast veel plezier met maken van deze leuke DIY Adventskandelaar!

Groet, Jacqueline

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
HEJ wij plaatsen her en der wat cookies, maar dat is alleen om jouw winkelervaring beter te maken. Manage cookies
100% Scandinavisch Design