100% Scandinavisch Design

Warme Wollen KLIPPAN plaids

Warme Wollen KLIPPAN plaids

Ze worden gezocht... warme dikke mooie wollen niet prikkende lekkere plaids, bijvoorbeeld een fijne KLIPPAN plaid. Want elke manier om onze energierekening omlaag te krijgen, pakken we met z'n allen met beide handen aan en ja, naast het verduurzamen van je huis is de aanschaf van een warme plaid een goede zet. Maar een plaid kopen betekend ook een uitgave, maar is een goede investering voor de langere termijn. Want wil je een echt lekkere warme plaid dan is kiezen voor een wollen plaid de beste keuze, omdat ze echt veel warmer zijn dan een fleece plaid. Het fijne is wel, dat je van een wollen plaid het hele jaar door van kan genieten en vele jaren lang. Voor de korte termijn betekend het, dat je je thermostaat net wat later aan kunt zetten en zelfs een graadje lager, alle beetjes helpen.

 

 

In dit blog ga ik jullie wat vertellen over onze collectie plaids, waarbij ik ook een beetje vertel over onze afgelopen vakantie in September. We reden namelijk via Duitsland, Denemarken, Zweden naar Finland en dezelfde landen route weer terug. Onderweg bezochten we zowel Klippan in Zweden als Lapuan Kankurit in Finland.

KLIPPAN - Zweeds design

Laten we beginnen met KLIPPAN, want ik kan met zekerheid zeggen, dat dit merk het bekendst is bij jullie. Ook is mijn ervaring, als je eenmaal een Klippan plaid hebt, dan volgen er meer in huis. Dat zegt veel over de kwaliteit van hun plaids. Daarbij worden deze wollen plaids overal gebruikt, binnenshuis, in de tuin en ook op vakantie gaan ze mee. Vooral als je gaat kamperen zijn ze perfect voor de frisse ochtenden en avondjes. Je kunt ze dus echt het hele jaar door gebruiken.

Waarom voor een plaid van Klippan kiezen?

Als ik naar mijn klanten kijk, zijn er verschillende pluspunten van de collectie plaids van Klippan. Allereerst is het de prijs, want ondanks wat prijsstijgingen de afgelopen tijd kun je toch nog een 100% wollen plaid kopen vanaf 85 euro en dat is voor een wollen plaid echt een mooie prijs. Maar ook heb ik gemerkt dat de prijs meestal niet de doorslag geeft, maar juist de kleuren en de dessins van dit merk.

De collectie van Klippan is namelijk erg kleurrijk en de plaids hebben mooie dessins. Op die manier is er voor elk huis wel een plaid te vinden die past bij de bank, het schilderij of het kleed.

Zijn alle plaids van dezelfde wol gemaakt? Nee, ook Klippan gebruikt verschillende materialen voor hun wollen plaids. De meeste plaids zijn gemaakt van 100% lamswol, maar daarnaast zijn er ook plaids met een mix van lamswol met merino wol, zweedse wol, merino met kasjmier etc.

Ook een bedrijf als Klippan ontwikkeld zich in het materiaal gebruik, want ook zij bekijken hun processen en waar kunnen, verbeteren zij zich. Ik merk dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van restmaterialen. Je ziet dit terug in de plaids met gerecyclede lamswol of gerecyclede merino wol. Je ziet het terug op het labeltje, want de plaid ziet er natuurlijk gewoon fantastisch uit en je ziet niet dat het gemaakt is van (deels) gerecycled materiaal.

 

 

Zit er verschil tussen de verschillende wol?

Ja dat is er zeker. Een plaid van 100% lamswol is een stevige dikkige plaid en nee, denk dan niet aan die plaids van vroeger bij je oma die zo prikken ;). Want dat doen ze op zich al lang niet meer. Maar ervaring leert dat het verschilt per mens in wat de één zacht vind en wat de ander vindt en voelt. Een plaid met een mix van lamswol met merino of 100% merino, is een iets dunnere en wat zachter aanvoelende plaid. Dit komt omdat de draad die je krijgt van merino dunner is dan van lamswol, waardoor je een dunnere en soepelere plaid krijgt. In de collectie hebben we af en toe ook een plaid van een mix tussen merino wol met kasjmier, die is echt super super zacht. Verder gebruikt Klippan ook Zweedse wol en Gotland wol. 

Is de ene plaid warmer dan de ander? Dat blijf ik moeilijk te beantwoorden vinden. In principe is hoe dikker hoe warmer, maar een merino plaid, mag dan iets dunner zijn, maar geeft je wel genoeg warmte. Het blijft iets persoonlijks, wat vind je prettig en heb je het snel koud of niet.

Het fijne aan de plaids van Klippan vind ik daarbij dat alles in eigen beheer wordt gemaakt. Ook al worden tegenwoordig de plaids in Letland gemaakt, ze worden wel gemaakt in de eigen fabriek van Klippan. En voor Zweden ligt Letland natuurlijk maar een kleine bootovertocht vandaan. Klippan gebruikt ook alleen maar natuurlijk materialen in hun producten, daar kiezen zij bewust voor.

Klippan is opgericht in het dorp Klippan in 1879 en daar zijn ze ook nog steeds gevestigd. Je vindt daar hun kantoor, magazijn en winkel. Tot rond 1990 vond de productie daar plaats. Daarna verhuisde de productie naar Letland, waar zij een fabriek kochten. Tijdens onze vakantie hebben we daar een bezoekje gebracht.

 

 

Lapuan Kankurit - Fins design

Als aanvulling op de Klippan collectie hebben wij ook prachtige plaids van het Finse merk Lapuan kankurit. Tijdens onze vakantie brachten we ook een bezoek aan Helsinki waar dit merk een eigen winkel heeft. Lapuan Kankurit is gevestigd en opgericht in Lapua in 1917. Daar staat hun fabriek en daar maken ze de meeste van hun prachtige collectie, zoals jacquard geweven plaids, de wollen, katoenen en linnen plaids,  theedoeken en vele ander sauna benodigdheden.

De dikke wollen plaids, maken ze in Litouwen, waar ze mede eigenaar zijn van de fabriek. Ook Lapuan Kankurit kiest bewust voor alleen maar natuurlijke materialen en zij weten precies waar elke wol vandaan komt. Op die manier waarborgen ze de kwaliteit en ook het welzijn van de dieren.

De plaids van Lapuan Kankurit kenmerken zich door de extra mooie dessins, zoals de Metsikko plaids, maar ook de superzachte Koli plaids van merino wol zijn populair.

Mocht je in Helsinki zijn, bezoek dan zeker hun winkel, want de presentatie en sfeer in de winkel is echt prachtig. Prachtige kleuren, lichte materialen en natuurlijk een hele mooie collectie. We hebben nog maar een kleine collectie van hun, mocht je iets op het oog hebben, laat het vooral weten, dan ga ik kijken of ik het kan bestellen voor je.

 

Dus heb je nog geen warme plaid in huis, kom dan zeker eens langs in onze winkel in Deventer waar je alle plaids kunt bekijken, voelen en ervaren.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
HEJ wij plaatsen her en der wat cookies, maar dat is alleen om jouw winkelervaring beter te maken. Manage cookies
100% Scandinavisch Design