100% Scandinavisch Design

Winterbloemen inlijsten

Winterbloemen inlijsten


Het is tijd voor de tuin. Mijn achter- en voortuin krijgen dit jaar een opfrisbeurt qua beplanting. Dit zorgt ervoor dat ik elke plant kritisch bekijk of ik die wil houden of niet. Één van de planten in de tuin is een Helleborus. Of ik deze wil houden, daar is geen discussie over mogelijk. Bij deze plant was meer de vraag of hij bleef staan waar hij stond of een ander plekje kreeg. De Helleborus is een plant met prachtige bloemen, die je wintertuin opfleurt. Toen ik eind februari een rondje tuin deed, concludeerde ik maar weer eens hoe mooi die bloemen zijn. Dit bracht me op de vraag, of ik deze niet heel mooi zou kunnen drogen en zou kunnen inlijsten in één van de lijsten van Moebe. Daar kon ik maar op één manier achter komen.

 

Bloemen drogen

Ik plukte 3 Helleborus bloemen uit de tuin, die zouden samen perfect in één A4 Moebe lijst passen. De bloemen hebben een dik stevig hart, die heb ik verwijderd, omdat het plat drogen anders wel erg lastig zou gaan. Uit mijn boekenkast heb ik een dik zwaar boek gepakt en ik scheurde wat keukenpapier van de rol. De bloemen legde ik tussen het keukenpapier in het boek. Naast mijn kast heb ik een dikke stapel tijdschriften liggen. Tijdschriften zijn erg zwaar, dus ideaal als gewicht bovenop het boek.

Hoe lang je bloemen moet drogen is afhankelijk van de bloem, hoe meer vocht er in de bloem zit, hoe langer het drogen duurt. Meestal duurt het minimaal 2 weken met een uitloop tot 3-4 weken. Voor de zekerheid heb ik 4 weken gewacht, voordat ik ben gaan kijken naar het resultaat. De bloemen waren prachtig gedroogd en klaar om ingelijst te worden. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe de kleuren blijven, nadat ze zijn ingelijst. Maar dat zullen we gaan ervaren.

 

 

Moebe eiken frame

De mooiste combinatie met de bloemen leek me een eiken lijst van Moebe, maar een nude kleurige zou ook niet verkeerd staan. Wat vinden jullie van het resultaat?

 

 

Grassen inlijsten

Vorig jaar ontdekte ik diverse grassen tijdens een fietsrit naar het tuincentrum. De grassen waren al 'gedroogd' en vrij plat, hierdoor kon ik gelijk overgaan tot inlijsten. Het resultaat heb ik vorig jaar op social media gepost. De hele zomer hebben de lijsten op de schoorsteen gestaan, de tinten stonden prachtig. Toen het herfst werd heb ik deze lijsten gewisseld. Het was tijd voor herfstkleuren en dus verzamelde ik herfstbladeren. Deze bladeren heb ik wel een week of 2 tussen een boek gedroogd, alvorens ze in te lijsten. De lijsten met de grassen heb ik netjes opgeborgen om te zien hoe deze zich houden.

 

 

De foto rechtsonder is een nieuwe foto (deze week gemaakt) van de ingelijste grassen, de linker foto is van vorig jaar rond deze tijd. Zoals je ziet, zijn ze nog prachtig. Dat is ook het voordeel als je bladeren, grassen of bloemen eerst goed droogt. Lijst je deze in, zonder ze te drogen, dan kunnen ze na verloop van tijd gaan schimmelen, omdat het vocht in het blad of gras niet weg kan. Je hebt daardoor korter plezier van het ingelijste object.

 

 

Hierbij nog een handig document van MOEBE zelf (in het Engels), over het drogen van bloemen.

 

Heb je vragen of wil je reageren, we zien graag je reactie hieronder.

Ingrid

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
HEJ wij plaatsen her en der wat cookies, maar dat is alleen om jouw winkelervaring beter te maken. Manage cookies
100% Scandinavisch Design