100% Scandinavisch Design

'Drømmekage' - een Deens recept

'Drømmekage' - een Deens recept


Alleen de naam van deze cake deed me al vermoeden dat dit wel een erg lekker stukje cake moest zijn: Drømmekage! Deze heerlijke cake heb ik jaren geleden voor het eerst geproefd in Denemarken. In Ribe (West-Jutland) om precies te zijn. In de hoofdstraat van dit kleine dorp zit een café, annex winkel, genaamd 'Quedens Gaard'. Zij verkopen heerlijke zelfgemaakte taarten en daar was deze 'Drømmekage' er één van.

Taarten staan bij 'Quedens' altijd prachtig uitgestald op de toonbank. Een heel ouderwetse toonbank met snoep gevulde potten, chocolade en andere heerlijkheden. De naam van deze cake maakte me ongelooflijk nieuwsgierig. Drømmekage betekent dromencake in het Nederlands….. Uiteraard wilden we na onze vakantie deze cake graag nog eens eten, het recept dat Quedens gebruikte heb ik voor jullie vertaald. Je zult merken dat hij super eenvoudig te maken is. Daarnaast is deze cake ideaal voor verjaardagen en feestjes. Hieronder het recept voor deze heerlijke cake.

 

Recept Drømmekage

Voor de cake (ong 14-16 stukken).:

4 eieren
300 gr suiker
250 gr tarwebloem
3 flinke theelepels bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
2 dl melk
50 g (room)boter

 

Vulling (toplaag)

100 gr (room)boter
150 gr geraspte kokos
225 gr lichte basterdsuiker
1⁄2 dl melk

 

 

Werkwijze:

Klop de eieren en suiker luchtig. Meng voorzichtig bloem, bakpoeder en vanillesuiker door de ei- en suikermassa.

Verwarm in een (steel)pan de melk en (room) boter, totdat deze lauwwarm is. De Denen zeggen ‘lillefingervarmt’ (zo warm dat het nog aangenaam is voor je pink). Let op; dat de melk en boter niet te warm worden. Doe het (lauwwarme) melk- en botermengsel voorzichtig bij het beslag en roer het tot een gladde massa.

Bekleed een rechthoekige bakvorm van ca. 7x22x30 cm met bakpapier (kan ook een braadslede of een andere ovenbestendige vorm zijn). Giet het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven op 200 graden (hetelucht op ong 180 graden) in ongeveer 20 á 25 min gaar. Maak ondertussen alvast de vulling klaar (zie hieronder).


Vulling ( toplaag)

Doe de roomboter, kokos, lichte basterdsuiker en de melk in een (steel) pan. Zet de pan op het vuur en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Verwarm het geheel goed tot de boter is gesmolten. Blijf goed roeren zodat het geheel niet aanbrand. Nadat de 'Drømmekage' na 20 á 25 is gebakken en mooi lichtbruin van kleur is, neem je hem uit de oven. Verdeel de vulling gelijkmatig over de cake. Zodra de vulling is verdeeld, zet je de cake opnieuw in de oven (let op, de bakvorm is nog heet!). Zet de oven nu op 225 graden (200 graden hete lucht) en bak de cake in ongeveer 5 á 10 minuten mooi bruin. Blijf wel in de buurt en hou in de gaten dat de 'Drømmekage' niet verbrand. Haal de cake uit de oven en laat hem goed afkoelen.

 

Veel plezier met bakken en geniet van deze heerlijke 'Drømmekage' oftwel 'dromen cake'!

 

Groet,

Jacqueline

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
HEJ wij plaatsen her en der wat cookies, maar dat is alleen om jouw winkelervaring beter te maken. Manage cookies
100% Scandinavisch Design