100% Scandinavisch Design

Marimekko Jubileum

Marimekko Jubileum


Jubileums zijn er om aandacht aan te geven, daarom vandaag een stukje over Marimekko die dit jaar het 10-jarig bestaan viert van het Oiva servies en van de 2 dessins Räsymatto en Siirtolapuutarha.

 

Ontstaan van Marimekko

Hoe lang bestaat Marimekko eigenlijk al? Het begon met een klein textiel print bedrijfje Printex van Viljo Ratia in 1949 gevestigd in Helsinki. Zijn vrouw, Armi Ratia zag een grote toekomst voor textiel design. Om dit te realiseren verzamelde zij jonge ontwerpers om haar heen en vroeg hun nieuwe prints te ontwerpen voor Printex. Deze prints trokken publiek, maar helaas geen kopers. Maar daar bedacht Armi Ratia iets voor. Ze organiseerde een modeshow, waarin de prachtige kleurrijke stoffen en bijzondere patronen geshowd konden worden. Riitta Immonen was één van de modeontwerpers voor deze modeshow. Het was zelfs zo’n succes dat haar ontwerpen werden meteen verkocht tijdens de show. Vijf dagen later op 25 mei 1951 werd Marimekko geregistreerd als bedrijf.

 


OIVA servies

Tot 2009 lag de focus op stoffen en mode, maar in dat jaar lanceerde Marimekko een nieuw product, het OIVA servies. Het OIVA servies, de basis van elk serviesstuk is ontworpen door Sami Ruotsalainen. De vorm van het servies moest nieuw zijn en tegelijkertijd tijdloos. Daarbij moest de vorm een eenheid vormen met de patronen van Marimekko. De zwarte dessins Räsymatto en Siirtolapuutarha zijn ontworpen door Maija Louekari in 2009 en zijn met OIVA de klassiekers geworden van de Marimekko servies collectie.

 


Marimekko Jubileum editie

Het 10-jarig jubileum kon niet ongemerkt voorbij gaan. Hiervoor ontwierp Marimekko speciale jubileum items met een gouden touch. Het gouden randje langs het Räsymatto bord maakt het erg speciaal. Bij de Räsymatto beker is een deel van het zwart patroon vervangen door een goudkleurig patroon. Het zijn echte ‘collector’s items’. Ze zijn tijdelijk verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Alle items uit deze bijzondere jubileum serie zijn aan de onderkant voorzien van een speciale goudkleurige jubileum stempel.

 


Mixen en matchen

Dat het Marimekko servies tijdloos is, is wel duidelijk gezien het na 10 jaar nog steeds populair en gewild is. Persoonlijk vind ik het mooie aan het servies dat het bestaat uit een aantal basisvormen die altijd terugkomen in nieuwe collecties. Hierdoor kun je huidige items makkelijk combineren met nieuwe collecties, omdat vorm en maat hetzelfde zijn. Twee keer per jaar lanceert Marimekko nieuwe dessins die meestal maar kort verkrijgbaar zijn. Een enkele keer wordt een nieuw patroon toegevoegd aan de ‘basis’. Vind je een item uit de nieuwe collecties, met een nieuw patroon mooi, wacht dan niet te lang, want hij kan zomaar ‘op’ zijn.

 

Groeten, Ingrid

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
HEJ wij plaatsen her en der wat cookies, maar dat is alleen om jouw winkelervaring beter te maken. Manage cookies
100% Scandinavisch Design